Yemeni Way of Life
Door: Frank & Erwin
Blijf op de hoogte en volg Frank & Erwin
07 April 2008 | Jemen, Sanaa
In de eerste weken werden we overdonderd met indrukken en belevenissen. In veel opzichten is Jemen de tegenpool van Nederland. Nederlanders (met name een politicus met gebleekt haar + medestanders) hebben het idee dat de Arabische landen vooral bestaan uit woestijnzand, terroristen en onaardige baardmannen. Het tegendeel is echter waar. Er zijn wel gebieden waar je beter niet naar toe kan gaan, maar de steden zijn zeker veilig te noemen. De bevooroordeelde Nederlanders zouden een bezoek moeten brengen aan een land als Jemen. De mensen hier in de stad zijn over het algemeen vriendelijk, sociaal en fel tegen terrorisme. De band die mensen met elkaar hebben is sterk en hartverwarmend. Iedereen kent, helpt en respecteert elkaar. Daar kunnen de Nederlanders nog wat van leren. Zelfs wij als ‘heidense’ buitenlanders worden hartelijk ontvangen door de Jemenieten. Neem als één van de voorbeelden het trouwfeest van afgelopen week. De hele straat is een week in feest stemming, omdat één van de mannen gaat trouwen. Toen wij een kijkje kwamen nemen, werden we meteen opgenomen in de groep als zijnde familie. We werden behandeld als eregasten en dansten vrolijk met de mannen mee.
Verboden, verboden, verboden
Een maand verblijven in Jemen geeft je een goed beeld van de Nederlandse regelgekte en de verboden in Jemen. Aan de ene kant is vrijwel alles wat in Jemen gebeurd, in Nederland verboden. Denk hierbij aan het gehele verkeer, de winkeltjes waar je media op een cd/dvd kan branden, overal je sigaretje roken, het verkopen van versleten banden en ga zo maar door. De keerzijde van de medaille is, dat in Jemen veel dingen verboden zijn die in Nederland als vrijheden worden bestempeld. Zo zijn alle vrouwen gehuld in een compleet gewaad en leven ze gescheiden van de mannen. Verder is internet en de media nog redelijk gecensureerd en zijn hier geen theaters, bioscopen en discotheken te vinden. Wanneer we in gesprek raken met collega’s op het waterbedrijf, wordt al snel duidelijk dat zij ook goed door hebben wat er schort aan het land. De Islam is zwaar verweven in de samenleving, mensen worden in een aantal dingen sterk beperkt door het geloof en de sociale controle van de gelovigen. Ze vragen dan ook nieuwsgierig naar de vrijheden in Nederland en met name Amsterdam (sex, drugs and rock & roll).
Boerka’s / Nikab’s
Alle Islamitische vrouwen lopen op straat rond in een zwart gewaad. De meesten met nikab (alleen de ogen zijn zichtbaar), maar de hoger opgeleide vrouwen hebben het gezicht niet bedekt. Ook onze huishoudster Faeza, is op straat volledig bedekt. Zelf vind ze de boerka niet prettig, dat komt omdat ze uit Uganda komt (daar komt de boerka niet voor). Maar de samenleving eist dat zij als Islamitische vrouw bedekt de straat op gaat. Wanneer zij de poort binnenkomt, gaat het gewaad direct uit. Daaronder komt een kleurrijke jurk te voorschijn. Dan pas zie je wat er schuil gaat onder de zwarte doeken.
In het begin is het best even wennen aan de vrouwen die volledig bedekt zijn. Maar na enkele weken raak je er aardig aan gewend. Langzaam maar zeker kun je de vrouwen goed onderscheiden. Je moet letten op de lengte, ogen, schoenen, handtasje en borduursels in de boerka. Zo onderscheiden de vrouwen zich redelijk van elkaar.
Corruptie
Corruptie is de nationale sport van dit land. Het zou voorgedragen moeten worden voor de Olympische Spelen van 2012. Je vind hier corruptie in alle lagen van de samenleving. Op het waterbedrijf zijn we een grote corruptie zaak op het spoor gekomen, maar ook de overheid kan er wat van. Rijbewijzen kunnen bijvoorbeeld ‘gekocht’ worden bij de hoofd politieagent, zonder maar een keer les te hebben gehad. Is een rijbewijs te duur voor je, dan rijd je toch gewoon zonder. De politie zegt er niets van, want die is ook corrupt.
Winkels
Shopfanaten kunnen hun slag slaan in Ta’iz, Jemen. Het grote aantal ‘winkeltjes’, de zeer lage prijzen, het behulpzame personeel en de niet-aanwezige enquêteurs maken het tot het ‘Mekka’ voor shopfanatiekelingen. Er zijn hier heerlijke groenten te koop, vers van de tot een marktkraam omgebouwde kruiwagen. Dagelijks komen de boeren met hun verse groenten te voet naar de stad, om hun waren te verkopen. Verder kunnen de vrouwen hier de meest kleurrijke en sexy jurkjes kopen voor onder het verhullende gewaad of voor in de slaapkamer. Na een lange dag winkelen willen de shopfanaten natuurlijk lekker een broodje eten bij de plaatselijke ‘La Place’. Het verschil met Nederland is echter dat een belegd broodje niet € 5,- kost, maar 20 eurocent. Uitgebreid uit eten, met drank erbij, kost maar liefst € 1 per persoon.
Verkeer
Zoals we al zeiden is vrijwel het gehele verkeer in Jemen, verboden in Nederland. We zullen een korte opsomming geven van dingen die hier zoal voorkomen:
- Auto’s halen links en rechts in, dit wordt mede veroorzaakt doordat de wegen vrijwel nooit zijn voorzien van strepen.
- De gemiddelde automobilist toetert om de 10 seconden
- De gemiddelde leeftijd van een auto is 35 jaar (geen APK)
- De auto’s en brommers veroorzaken plaatselijke mistbanken, wanneer zij gas geven. Een auto gebruikt gemiddeld een liter olie per 5 dagen. Ook roetfilters zijn hier niet bekend.
- De kinderen zitten niet in een Kema-gekeurd kinderzitje, maar staan op de handrem, tussen de twee voorstoelen
- Als er al een maximum snelheid aangegeven staat, wordt deze standaard met 50 km p/u overschreden.
- Motorrijders scheuren allemaal in hun dagelijkse kledij en zonder helm rond.
- Op vrijwel ieder kruispunt staat een politieagent te zwaaien, maar of er naar geluisterd word is een tweede.
- Veel toeren maken is overigens goed voor de auto, de vijfde versnelling wordt hier vrijwel nooit gebruikt. (80 km p/u in de vijfde versnelling? Nee, gewoon in de 3)
- Vrouwen steken hier zonder pardon over, de mannen dienen te stoppen voor de vrouwen. Zo niet, dan heeft de aanrijder een gigantisch probleem.
- Bij de invoering van de eerste stoplichten dachten de bergbewoners dat zij bij rood licht mochten doorrijden. Het groene licht was voor de stadsbewoners.
Een logische gedachte: om de tien seconde een ongeluk. Maar het tegendeel is waar. We hebben tot nu toe nog geen ongeluk gezien (ff afkloppen). Mensen zijn juist extra alert en waarschuwen elkaar continue door te toeteren. Dus, weg met al die regeltjes in Nederland. Lekker rondscheuren in een niet-APK gekeurde 30 jaar oude Japanner, met de overige weggebruikers achterlatend in een rookpluim. Dan wordt het programma ‘blik op de weg’ pas echt interessant.
Kortom, we vermaken ons hier goed in Jemen. Tot nu toe is het verblijf hier boven verwachting verlopen. Op het werk gaat het ook beter dan verwacht. We hebben enkele goede werknemers gevonden die wij in ons project meenemen. Over ruim een maand keren we weer terug naar Nederland. Het is ons nu al duidelijk dat deze trip een permanente indruk bij ons zal achterlaten.
De mooiste foto's zijn te vinden op de volgende site:
LET OP!:
Nieuwe foto's worden geplaatst in reeds bestaande albums op Picasaweb om alles nog een beetje overzichtelijk te houden. Check daarom regelmatig de reeds bestaande Albums (voornamelijk Ta'iz).
08 April 2008 - 13:17
Hans Vrieler:
Hallo heren,
Wat een avontuur zo allemaal. Ik wens jullie nog een prettige tijd in Yemen.
De helft zit er op en nu maar hopen dat de corruptiezaak, die jullie op het spoor zijn vordat jullie weg zijn uit komt. Of moeten jullie een en ander geheim houden?Ik volg julie met veel plezier.
Hans Vrieler -
08 April 2008 - 17:09
Roos:
Hoi daar! Heb het maar eens uitgeprint kan oma het morgen lezen en nog wat foó's erbij! De tijd gaat ook wel weer snel zeg! Hoop dat het nog rustig blijft daar! Werkze maar vooral genietze! -
09 April 2008 - 14:24
Oma Truus Tante Roos:
hoi Frank, ik heb je brief gelezen. je hebt het wel naar je zin. Tante Roos en Ik , Oma Truus, kijken nu jullie website. Heel leuk. Vanuit boxtel. De groeten van ons beiden! Tante Roos en Oma Truus -
09 April 2008 - 16:04
Lisan Broekhuis:D:
Leuke blogs maken jullie toch altijd! Nog heel veel plezier! Hoop je snel weer te zien, Frank!XD -
11 April 2008 - 09:40
Peter Postma:
Mannen,
Hoe gaat het in Jemen, boeken jullie nog vooruitgang met Maged ? Ik ben ook erg benieuwd hoe het in huis gaat, zijn er nog nieuwe expats ? En gaat het goed met Jan en heleen, ik neem aan dat zij inmiddels weer terug zijn? Hier in het koude Nederland gaat alles goed en ren ik weer mee in het Nederlandse ritme: het planning & control proces bij Vitens draait op volle toeren en ook thuis ben ik weer gewend aan het gezinsleven met al z'n 'dingen'. Zodra jullie terug zijn wil ik snel met jullie afspreken om de resultaten en een eventuele vervolgmissie door te spreken. Het lijkt mij leuk een eetafspraak (diner)in te plannen om dit alles te bespreken. Nog een tip: als je terug bent in Sanaá, neem dan voldoende tijd om de oude stad te bewonderen! Succes daar en pas goed op jullie zelf !
Groeten,
Peter -
11 April 2008 - 15:59
Erwin & Frank:
Eey Peter,
Jan en Heleen zijn weer veilig gearriveerd bij huize Sanabani. In Nederland ging alles goed, ze konden ook nog goed met de vader van Heleen spreken.
Op het werk hebben we veel werk verzet deze week. We hebben veel met Maged overlegd en zijn heel veel te weten gekomen. Morgen (zaterdag) hebben wij een vergadering samen met Jan H., Maged, Nasr en Abdul Latif. Hierin gaan wij de General Director het bewijs voorleggen van de corruptie. We hopen dat we flinke slagen kunnen maken tijdens deze vergadering en dat er eindelijk duidelijkheid is wat er precies gaat gebeuren.
Hier in Bait Sanabani gaat alles gewoon zijn gangetje. Gister zijn Klaas en Johan gearriveerd, en vandaag hebben we even gezwommen met zijn allen. Eergister hebben wij samen met Harrie een avondje waterpijp gerookt (zie foto's op picasaweb onder Ta'iz). Een hele aparte ervaring.
Wij zijn ook zeker van plan om op de terugweg vroeg te vertrekken zodat we de hele dag in Sana'a kunnen "rondhangen".
Het lijkt ons een ontzettend leuk idee om onder een eetafspraak/diner de eventuele vervolgmissie en evaluatie van het project te bespreken!!
Je hoort nog van ons over de afloop van de lopende zaken!
Groeten uit het (bijna) altijd zonnige Yemen,
Erwin & Frank