Rondturken en dansen tijdens Nasr's bruiloft
Door: Frank & Erwin
Blijf op de hoogte en volg Frank & Erwin
20 Juli 2008 | Jemen, Sanaa
Donderdagavond & Vrijdagavond
Voor ons begon het feest op donderdagavond. Rond 20.00 uur werden wij buiten bij het familiehuis van Nasr verwacht. De lampjes hingen al buiten en her-en-der lagen al mannen Qat de kauwen. De mannen die rondom Nasr zaten werden weggestuurd, zodat wij naast hem konden komen zitten. De buren haalden nog wat tapijten en een douchematje uit hun huis, waar de mensen op konden zitten. De avond bestond vooral uit Qat kauwen, praten en dansen. De muziek werd verzorgd door de buurman en een gettoblaster uit 1920. Deze was aangesloten op opgeblazen boxen wat resulteerde in een oorverdovend krakend geluid. De antieke gettoblaster werd ingeruild door de hifi-set van de andere buurman. Het geluid veranderde niet veel, maar dat boeit niet. Samen zijn en lol maken is het belangrijkste. De drank was niet in voorraad maar werd gedurende de avond bij wat winkeltjes gehaald. Dit werd gedaan door de buurjongetjes. De mannen die al kauwend op de tapijtjes lagen te chillen pakten steentjes, gooiden het tegen de jongens die twee seconden later klaar stonden om de bestelling op te nemen. Ook vrijdagavond waren we weer van de partij. De avond verliep ongeveer hetzelfde als de donderdagavond: zitten, kauwen, praten, dansen en drinken (geen alcohol).
Zaterdagavond
Rond vier uur die middag, werd Heleen (de vrouw van Jan) naar de hal gebracht waar alle vrouwen ‘feest’ gingen vieren. Natuurlijk wordt een trouwerij ook volledig gescheiden gevierd. Rond zeven uur gingen de mannen naar het huis van de buurman van Nasr. Daar lagen veel mannen alweer Qat te kauwen. Nasr was zich op dat moment in zijn huis aan het omkleden. Rond acht uur kwam het sein dat we de vrouwen konden gaan ophalen. In een lange stoet van auto’s en Dabab-busjes (kleine OV-busjes) reden we rondturkend richting de hal waar de vrouwen bijeen waren. ‘Rondturken’ bestaat uit: keihard toeteren, juichen en rondscheuren. Eenmaal aangekomen bij de hal van de vrouwtjes, reed de bruidsauto met Nasr erin naar binnen. De deuren gingen dicht, omdat we de vrouwen natuurlijk niet mogen zien. Nasr haalde zijn vrouw op en stopte haar in zijn auto. De andere vrouwen renden verhuld in zwart naar buiten, om zich vervolgens met zijn twintigen, al gillend in een 6 persoons Dabab-busje te proppen. Samen met de vrouwen toeterden we weer terug naar het huis van Nasr. Daar aangekomen werden de vrouwen direct in huis gestopt. Ook Nasr ging naar binnen om met zijn vrouw kort samen te zijn. Toen de muzikant op het dak van een winkeltje was geïnstalleerd kon Nasr naar buitenkomen. De vrouwen begaven zich naar het dak van het huis, terwijl de mannen buiten juist uit hun dak gingen. Nasr werd veelvuldig door alle mannen bekopkluifd (gezoend). Daarna kon het feest echt losbarsten. De mannen dansten voor de bruidegom. Ook wij moesten eraan geloven. Lekker ‘europees’ dansen te midden van honderd Jemenieten. Nasr werd regelmatig de dansvloer opgetrokken, waar hij zijn coolste moves liet zien. De vrouwen stonden op de dak te joelen, terwijl de mannen aan het feesten waren. Rond elf uur werd het voor Nasr tijd om zijn vrouw op te zoeken. De avond waar hij al héééééél lang op heeft zitten wachten, is aangebroken. Bij het afscheid leek er een last van Nasr’s schouders af te vallen, hij zag er dolgelukkig uit.
Er staan enkele foto's in ons fotoalbum:
21 Juli 2008 - 10:18
Roos:
Geweldig om zo te lezen hoe ze daar feesten! Een heel andere bruiloft als die van Koos en Yvonne?!Mooie cadeaus gegeven? Wordt er ook nog gewerkt of alleen maar wat liggen Quat kauwen? Het gaat best wel snel drie weken! Lijkt me weer erg leuk alles van je te horen. groetjes Roos -
21 Juli 2008 - 11:43
Martin En Anita:
Wat leuk om een bruiloft in Jemen mee te maken. Zo te zien genieten jullie ervan. Veel plezier nog en tot horens. -
28 Juli 2008 - 21:14
Jasper:
Leuk om te lezen hoe zo'n bruiloft eraan toe gaat. De foto's geven echt een goede indruk, het lijkt wel op de bruiloft waar wij toen een keer perongeluk tegenaan liepen. Zouden jullie Nasr willen feliciteren namens mij? Alvast bedankt! Verder veel succes en zouden jullie de groeten willen doen aan de rest. Groet,
Jasper