Donderdag: weekend in Jemen! - Reisverslag uit Sanaa, Jemen van Frank & Erwin - WaarBenJij.nu Donderdag: weekend in Jemen! - Reisverslag uit Sanaa, Jemen van Frank & Erwin - WaarBenJij.nu

Donderdag: weekend in Jemen!

Door: Frank & Erwin

Blijf op de hoogte en volg Frank & Erwin

06 Maart 2008 | Jemen, Sanaa

Vandaag, donderdag 6 maart, begint het weekend in Jemen. Het weekend beslaat hier de dagen donderdag en vrijdag. Zaterdag en zondag zijn gewone werkdagen. Vandaag staat winkelen in het 'oude' stadsgedeelte van Ta'iz op het programma.

Winkelen in Ta'iz
Rond 11 uur vanmorgen kwam onze Arabische hulp Hussejin ons ophalen, om ons vervolgens naar het 'oude' gedeelte van de stad Ta'iz te brengen. Aangezien we met 5 man waren, paste dat niet in zijn auto. Daarom regelde hij even een zwager, die een aantal van ons in zijn auto meenam.

In het 'oude' gedeelte van de stad bevindt zich een markt waar ze van allerlei spul verkopen. Van gedroogde sardientjes, verse groente en fruit, kleding tot huishoudelijke artikelen. Natuurlijk waren de etenswaren noch gekoeld, noch verpakt. In een aantal kleine winkeltjes hebben we wat souvenirtjes gekocht. Daarbij dient er standaard afgedingt te worden. De prijs kan makkelijk gehalveerd worden.
Tijdens het winkelen bleken we een ware attractie. De mensen van ons groepje waren volgens zo'n beetje de enige blanken in de stad. Ook onze lengte is een ware belevenis voor hen. We werden dan ook voortdurend begroet en aangesproken. De mensen in Jemen zijn heel vriendelijk.

Restaurant
Toen we uitgekeken waren belden wij Hussejin weer, of hij en zijn zwager ons weer kwamen ophalen. We gingen echter nog niet direct richting huis. Hussejin wilde ons graag meenemen naar een restaurant (In Jemen eet men s 'middags warm).
Het eten in het restaurant was een hele belevenis. Het eten werd bereid op enorme branders. Het geluid dat deze branders produceerden was dan ook heel hard. Samen met het geschreeuw en gepraat van de Jemenieten, was het een aardige heksenketel. Het restaurant was een soort dubbele garage met stoelen en tafels waar het loeiheet was omdat de branders van de koks binnen stonden te brullen.
We werden hartelijk ontvangen en naar onze tafel gebracht. Vlug werd het tafelkleed (krant van gisteren) op de tafel gelegd. Voordat we aan tafel gingen hebben we nog snel even onze handen gewassen. Dat is wel aan te raden hier!

De Jemenieten gebruiken geen servies of bestek bij het eten. Het eten wordt naar binnengewerkt met brood. Het warme eten werd in gietijzeren potten op tafel gezet. Het was zo heet dat het nog minuten bleef naborrelen. Het was een soort gesmolten kaas met iets wat op een tomatensaus leek. Ook stonden er nog twee koude 'sausjes' op tafel. Het eten was erg lekker!
De enorme platte broden doen sterk denken aan de Hollandse pannenkoek. Deze broden worden trouwens op een aparte manier gebakken. Het deeg wordt tegen de zijkant van de oven gegooid.

Fort
Aan het einde van de middag zijn we nog even naar het Fort bovenop de berg gegaan. Hussejin bracht ons naar de voet van het Fort, vanaf daar moesten wij nog enkele honderden meters aan trappen beklimmen voordat we op het hoogste punt aanbelanden. Het Fort is immens groot en er wordt op dit moment nog wat bijgebouwd / gerestaureerd. Binnenin het Fort zitten militairen.

Bekijk al onze foto's op de volgende website:

• 06 Maart 2008 - 15:43

Merlin:

heey frank.. hoe is het?jeetje zeg .. vet gaaf om te zien! maar had het land of stad wel anders verwacht.. het is heel grauw allemaal!..maar aardige mensen zijn mooi meegenomen:D lijkt me apart allemaal om te zien!.. en om jullie verhalen te lezen!.. vele succes daar;) xxx merlin

• 06 Maart 2008 - 20:09

Bennie:

Frank en Erwin het valt mij op dat alles op straat zo schoon is je ziet nergens een stukje papier.Ik denk dat ze daar heel streng op dat soort dingen zijn of niet

• 07 Maart 2008 - 06:13

Frank:

Nou dat schone valt wel mee. :P Vooral op de weg van Sanaa naar Ta'iz ligt overal afval gedumpt. Lege flessen, tasjes, etc. worden hier gewoon in de natuur gegooid. Echt zonde. In de stad is het op zich wel een stuk schoner op de straten.

• 09 Maart 2008 - 12:11

Anita En Martin:

hoi frank; ik heb vandaag voor het eerst je site gezien. het ziet er heel goed uit.jullie zullen veel zien en geniet er vooral van .tot horens. groeten van anita en ook van martin.

• 09 Maart 2008 - 14:39

Irma Noordink:

frank; ik hoorde van anita dat je deze site hebt. Erwin ik ben een collega van je moeder. Ik wens jullie heel veel succes daar. geniet ervan.

groetjes fam. Noordink

• 10 Maart 2008 - 17:51

Cabi:

Hoi Frank en Erwin,

Hier even een berichtje uit Haaksbergen..
    Hoe is het daar?

Ik heb jullie site even bekeken net, heel erg mooi gedaan!

Ook leuk om te lezen/zien hoe de mensen daar leven, lijkt me heel apart om te zien zo allemaal haha...

Succes en geniet ervan!

Groetjes Cabi en de rest van de fam

• 10 Maart 2008 - 20:04

Opa:

Dag Frank en Erwin, ik heb jullie site bekeken en vind het heel leuk.
    Zetten jullie nog meer foto,s op de site dan kan ik die mooi bekijken.
    Hoe gaat het met het werk, wil het lukken? Ik ga nog wel een keer weer kijken.

Groeten: OPA