Naar de bergtop + voetbal
Door: Frank & Erwin
Blijf op de hoogte en volg Frank & Erwin
14 Maart 2008 | Jemen, Sanaa
Onderweg naar de top kwamen werd onze doorgang versperd door een een hossende groep mannen. Eén van hen was gisteren getrouwd. Vandaag vierden de mannen en vrouwen gescheiden van elkaar een feest. De mannen dansten en trommelden midden op straat en zwaaiden met hun messen vrolijk in het rond. Het was geweldig om te zien. (Zie video)
Wat later arriveerden wij bij een hotel, dat ongeveer halverwege de berg is gelegen. Toen we daar uitstapten werden wij bestormt door wat kinderen die daar in de bergen wonen. Sannie (vrouw uit Nederland) kreeg, tegen betaling, een hoofddoek + bloemen op haar hoofd gewikkeld. Daarna zijn we op het terras van het hotel wat gaan drinken. Toen we weg wilden gaan kwam net een groep mannen aangelopen. Ook zij hadden een feest ter ere van een trouwerij. De bruidegom was feestelijk versiert met zwaard en al. Een familielid bleek enkele keren in de VS te hebben gewerkt en bleek dan ook goed engels te spreken. We hebben wat gepraat en er werden foto's gemaakt van ons met de bruidegom. De mensen waren zeer vriendelijk en hartelijk...erg leuk om mee te maken.
Vervolgens reden wij verder richting de top van de berg. Onderweg kwamen we veel bergbewoners tegen. In tegenstelling tot de stad, dragen de vrouwen geen zwarte boerka's, maar gekleurde. Daarnaast droegen de meeste vrouwen nog een hoed, die te vergelijken is met de sombrero uit Mexico. We werden door vrijwel iedereen begroet. Het uitzicht tijdens de autorit was fantastisch. Enorme ravijnen, grote rotsblokken, huisjes, ezels, kinderen en nog veel meer kwamen voorbij. Eenmaal op de top van de berg was het uitzicht overweldigend. De foto's geven wel een goed beeld van het landschap.
Op de weg terug zijn we nog enkele keren gestopt, om van het uitzicht te genieten. Bij een klein dorpje hoog in de bergen stopte we ook even. Er kwam een kleine jongetje vanaf de berg gelopen, die in traditioneel kostuum was gekleed. En natuurlijk is daarvan ook een foto gemaakt. :D
Voetbal:
Aan het einde van de middag zijn we nog naar de voetbalwedstrijd van het plaatselijke team geweest. De zoon van Hussein speelt bij deze club en is daarnaast aanvoerder van het Nationale Elftal van Yemen.
Hussein had zoals gewoonlijk weer connecties, waardoor wij als ere-gasten werden ontvangen. We konden via een zij-ingang direct doorlopen naar de ere-tribune. Snel werden wat stoelen te voorschijn getoverd...en voila: de beste zitplaatsen van het stadion! Zelfs de cameraman van de plaatselijke omroep vond het interessant en filmde ons dan ook meerdere keren. :D Het was een mooie wedstrijd, die overigens wel met 0-1 verloren werd. Halverwege de tweede helft kwam het tot een kleine rel..toen een spits van Ta'iz in plaats van een penalty een gele kaart kreeg voor een schwalbe. Het leger/politie kwam er aan te pas en na 10 minuten was het weer gesust. Voetbal is ook overal hetzelfde!
Bekijk de foto's op de volgende site: